aankomen in Amsterdam

 

Speciaal voor kinderen in de leeftijd van 9 t/m 14 jaar hebben wij het verhalenproject Aankomen in Amsterdam ontwikkeld. Aan de hand van de geschiedenis van de stad vertellen we tien verhalen en bij ieder verhaal hoort een creatieve verwerking. Door actief met deze verhalen bezig te zijn verbinden kinderen zich meer met hun eigen stad en ook met elkaar.

Het Amsterdamproject

Al honderden jaren komen mensen aan in de stad Amsterdam. Het begon 1000 jaar geleden aan een stroompje in een moeras en moet je nu eens zien! Wist je dat onze stad is gebouwd door mensen die hier vanuit de hele wereld aankwamen? Wij, vertellers van Het Verhalenhuis, gaan hun verhalen vertellen. We laten de stad zien door de ogen van Rembrandt, de jonge kunstschilder. We voelen de kou en de honger van Antje in de arme Jordaan van 150 jaar geleden. Maar ook Balthazar komen we tegen, een rijke jongen uit de Gouden Eeuw die alles mee lijkt te hebben in het leven. We maken kennis met Anne Frank die op de vlucht is uit Duitsland. Maar ook met Abdelhak Nouri, die stad niet alleen verlichtte met zijn voetbalkunsten maar ook met zijn liefde voor de mensen om hem heen.

Ook jij bent een Amsterdammer. Wat is jouw verhaal?

 

Wat we gaan doen?

Tien weken lang komen we elke week anderhalf uur lang met twee docenten in de klas. We maken in de verhalen een reis door de tijd langs allerlei bekende plekken van de stad. Na het vertellen gaan we aan de slag. We verwerken de verhalen door bijvoorbeeld theateroefeningen, knutselen of tekenen en natuurlijk gaan de kinderen zelf ook leren vertellen. Dit project sluit aan bij de onderwijsleerdoelen op het gebied van taalvaardigheid (spreken, luisteren, schrijven, woordenschat), geschiedenis, wereldoriëntatie, verbeelding, creativiteit, presentatievaardigheid, beeldende vorming, eigen verhalenwijsheid en spel. Dit hele pakket kost 2500 euro.