De jaarfeesten

Er zijn veel verhalen die samenhangen met belangrijke dagen en feesten in het jaar. In Nederland zijn dat Kerst, Carnaval, Pasen, Midzomerfeesten, Herfst- en Oogstfeestverhalen met daaraan verwant Sint Joris en de Draak, Sint Maarten en Sinterklaas. Maar ook jaarfeesten uit andere culturen dan de westerse zijn een inspiratie voor ons. Ramadan en het Suikerfeest, het Offerfeest, Keti Koti, Chinees Nieuwjaar, het hindoeïstische Holi of het boeddhistische Vesak, maar ook Vader- of Moederdag kunnen aanleiding zijn om een verhaal te vertellen. Deze verhalen vertellen we graag om kinderen te laten beleven wat er past in een bepaald seizoen. Voor elk seizoen of gelegenheid kunt u ons boeken.

 

Wat kunt u verwachten?

We passen de verhalen en de creatieve verwerking aan de leeftijd van de kinderen aan. Hierbij kan natuurlijk rekening gehouden worden met de wensen van de school. We werken dus op maat. Daardoor is ons programma geschikt vanaf de kleuterklas tot aan groep 8. Onze programma’s duren 90 minuten en sluiten aan bij de onderwijsleerdoelen op het gebied van taalontwikkeling, burgerschap, oriëntatie op jezelf en de wereld en kunstzinnige oriëntatie.

Een greep uit de mogelijkheden…

 

Sint Michael

Spannende verhalen over ridders en draken. Welk kind houdt hier niet van? In jouw klas vertellen we de legende van Joris en de draak. Een verhaal over dapperheid en heldenmoed.

 

Sint Maarten

In jouw klas brengt een verhalenverteller de legende van de heilige Sint Maarten ten gehore in gewone taal. Naderhand verwerken we het verhaal door de legende na te spelen. We sluiten de workshop af met het zingen van Sint Maartenliederen. Naderhand krijgt ieder kind een klein verrassinkje.

 

Ramadan

Ramadan is voor sommige kinderen een bijzondere tijd. Andere kinderen weten soms niet precies waarom en wat die tijd voor hen betekend. Een verhaal over een dag uit het leven van kinderen zoals zij geeft helderheid. Daardoor ontstaat er misschien wel een goed gesprek over hoe feesten thuis worden gevierd?

 

Sinterklaas

Er zijn talloze verhalen over de goedheiligman. Het verhalenhuis viert in jouw klas het Sinterklaasfeest met een passend verhaal voor alle leeftijden.

 

Kerst

Wat is er nu mooier dan, in de donkere dagen, rond een lichtje, naar verhalen uit de hele wereld te luisteren. In de adventperiode komen we in jouw klas een warm winterverhaal vertellen. Ook als je zelf niet christelijk bent kan met een verhaal duidelijk worden wat de meeste mensen in Nederland vieren met Kerst… We verwerken het verhaal naderhand op een creatieve manier.

 

Vesak

Vesak is de belangrijkste feestdag in het boeddhisme. Wat wordt er gevierd met Vesak? De verjaardag, de sterfdag en het verlichtingsmoment van de Boeddha. Drie in één dus. Een mooie fabel of verhaal kan duidelijk maken wat er zo bijzonder was!

 

Keti Koti

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Dat gedenken en vieren we jaarlijks op 1 juli met Keti Koti, wat Ketenen Gebroken betekent. Een verhaal kan illustreren hoe het was om tegen je zin een lange reis te moeten maken naar een ander land, niet te mogen doen wat je wilde en voor niets te moeten werken.

 

….maar natuurlijk zijn er nog veel meer gelegenheden voor een verhaal.

Aan u de keus.